Ik ben Sanne 

Schijfster, yoga teacher en gezondheidswetenschapper. Geboren en opgegroeid in de Afrikaanse tropen waar mijn grote liefde voor de natuur is ontstaan. De afgelopen jaren reisde ik als travel-editor voor YOGI TIMES alle continenten af, verbleef en schreef ik over de mooiste yoga en eco-retreats en zette mijn eigen yogastudio op. Tijdens deze reizen heb ik mijzelf verder verrijkt in de wondere wereld van body, mind, soul en spirit.

Mijn ware natuur

Voordat ik op reis ging, leefde ik een ‘work-hard-play-hard’ leven. Ik had een drukke baan als projectleider bij een stichting op het gebied van gezondheidsvoorlichting voor daklozen, drugsverslaafden en prostituees. Daarnaast probeerde ik door middel van therapie, Ayahuasca-sessies en familie-opstellingen wat puin te ruimen uit mijn jeugd. In de weekenden ‘ontspande’ ik door keihard uit te gaan en alles te vergeten. Maar diep vanbinnen had ik vaak een ‘is-dit-alles’ gevoel. Toch stoomde ik maar door en nam simpelweg niet de tijd om hiernaar te luisteren. Nadat ik een groot tweejarig Europees onderzoek afrondde, kon ik maar liefst 2,5 maand vrijnemen op overuren. Ik besloot terug te gaan naar mijn roots. Samen met een vriendin beklom ik ‘het dak van Afrika’: de Kilimanjaro. Deze 8-daagse hike werd een keerpunt in mijn leven. Al klauterend naar de Uhuru peak (Swahili voor vrijheid) voelde ik de immense energie van de berg wat mij een enorme shot Prana (levensenergie) gaf. Ver weg van ‘wat de maatschappij van mij verwacht’, en verbonden met de elementen van de natuur, ontdekte ik mijn eigen ware natuur. Ik besefte dat ik – en alleen ik – de vrijheid heb om mijn leven in eigen handen te nemen. Op de top bij -21 graden heb ik huilend mijn wensen uitgesproken.

My Elemental Journey

Het is bijna niet te geloven, maar twee weken later runde ik een eco-lodge op een eiland in Tanzania. Twee maanden later had ik mijn baan opgezegd, duizenden euro’s opgehaald voor Africa Yoga Project en volgde ik mijn eerste yoga teacher training. Dit betrof een Vinyasa (Yang) opleiding. In de jaren erna volgen teacher trainingen in de stijlen: Yin, SUP-Yoga, AcroYoga en zwangerschapsyoga. In India deed ik een Vipassana (10 dagen stilte meditatie training) en een Ayurveda lifestyle cursus. Onderweg volgde ik diverse workshops in Mandala Art, Visualisation/Manifestion en Thai Massage. Op Bali ontmoette ik de eigenaren van YOGI TIMES waarvoor ik travel-editor werd en overal ter wereld de mooiste eco-lodges en yogaretreats kon bezoeken. Ik leefde maanden in een jeep diep in de jungle van Australië. En daarna tussen de locals ‘Where the forest meets the ocean’ op een Filipijns eiland. Geen stroom, geen luxe, maar ik voelde me zo intens gelukkig. Een met de natuur. Vanuit deze oerkracht zette ik ter plaatse mijn eigen yogastudio op die ik maanden met succes heb gedraaid.

Wat mij het meeste heeft geïnspireerd is hoe inheemse volkeren samenleven met de natuur. Ik heb geleerd over de kracht van aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Ik maakte springend contact met de aarde samen met de Masai in Kenia, werd geblest met water door een traditionele healer op Bali, danste rond het vuur met de Maya’s in Mexico, bezocht een Filipijnse genezer voor een rookritueel en ervaarde tijdens een 10 dagen stiltemeditatie in India hoe wij verbonden zijn met de ruimte om ons heen.

Missie In Your Elements

Ik heb aan den lijve ondervonden dat, wanneer je in overeenstemming handelt met je ware natuur, in principe alles mogelijk is. Ook heb ik ervaren dat de natuur je kan helpen de balans in jezelf te herstellen, maar ook je relatie met anderen en de omgeving. Dit is wat ik met de wereld wil delen. Geïnspireerd op de eeuwenoude natuurgeneeskunde Ayurveda, gebruik ik hiervoor de elementen van de natuur. Deze energieën komen overeen met de chakra filosofie uit yoga. Persoonlijk vind ik aarde, water, vuur, lucht en ruimte meer tot de verbeelding spreken.

Als ik terugkijk heeft de vraag wanneer iemand het meest in zijn element is mij altijd bezig gehouden. Of ik nu mijn ernstig zieke zus verzorgde, als vrijwilliger in een weeshuis in Ghana werkte of tijdens mijn werk in gesprek was met een prostituee op de tippelzone of een ernstig verslaafde in de gevangenis. Hoe benard een situatie ook is, ik ben altijd op zoek naar dat element waardoor mensen een twinkeling in hun ogen krijgen. Ik geloof dat dit voor iedereen uniek is. En het uitgangspunt vormt om je leven weer in balans te krijgen. In mijn beleving wordt gezondheid namelijk niet alleen bepaald door je eetpatroon en beweging, zoals ik tijdens mijn opleiding Gezondheidswetenschappen leerde. Bewustwording van je geest en waar jij het meeste blij van wordt zijn even belangrijk. Via stapjes van bewustwording, aandacht en liefde gaat de natuurlijke flow van je leven weer stromen.

Mijn aanpak

Contact maken met je eigen natuur kan in principe op elk moment en op elke plek. Maar het allerliefste neem ik je mee de natuur in naar een plek waar de tijd stilstaat en we ons kunnen verbinden met onszelf, elkaar en de omgeving zonder afleiding van buitenaf.  Mijn talent is om met mensen te verbinden, hen te inspireren hun passie te vinden en hiernaar te gaan leven. Ik ben overwegend een combinatie van Aarde en Water. Puur en kalm maar ook meegaand, expressief, open-minded, sensitief met een drang naar nieuwe avonturen. Naast verlangzamen en bewust maken (Yin) houd ik ervan mensen in hun kracht te zetten (Yang). En soms daag ik je uit om uit je comfortzone te stappen door iets te doen waarvan je aanvankelijk dacht het nooit te kunnen! Ik laat het kind in je naar boven komen tijdens een les Acro-Yoga of SUP-yoga. En houd ervan om mensen te verbinden met Thai Massage of Therapeutic Flying. Voor mij is dit Yoga, wat letterlijk Union betekent. Soms even niet zo individueel en serieus!

Ben jij in je element?

Ik help je graag jouw eigen kracht te (her)vinden. Neem deel aan mijn yoga- en meditatielessen in het park, workshops op bijzondere locaties of retreats in de natuur. Heb je zelf een idee voor een (bedrijfs)workshop of retreat op maat? Stuur me een bericht, ik denk graag met je mee! Wil je op de hoogte gehouden worden? Volg mijn avonturen op Instagram, like de Facebook-pagina of schrijf je in voor de nieuwsbrief zodat ik je kan blijven inspireren.

Sanne’s classes are a treat
for body and mind.
She is lovely, calm, clear, and pays attention to everyone in the room.
If you love to relax and flow, take her class!

Thank you, Sanne!

 

Laura Solz

student, Hot Flow Yoga Amsterdam