Vanuit je hart

Ben ik de enige die er zoveel moeite mee heeft, denk ik vaak gefrustreerd. Ik ben een type dat praktische dingen altijd direct aanpakt, maar als het gaat om beslissingen maken stel ik het uit. Tot een moment dat ik mezelf dwing om een beslissing te maken. En juist dan, kom ik niet tot wat ik wil. Ik kan hier soms uren, of soms zelfs dagen mee rondlopen. Ondertussen ervaar ik veel stress in mijn lichaam. Dit zijn de momenten dat ik mijn nagels afkluif, eetbuien krijg en kranky wordt. Nu ik het opschrijf, komt de reden eigenlijk al boven drijven. Het is dan te geforceerd. Niet op basis van goede energie. Ik zit dan teveel in mijn Earth element die onder stress omstandigheden stug en hard wordt. Wat ik dan nodig heb? Juist ja. Een beetje water om de aarde weer zachter te krijgen en de energieën weer te laten stromen. Maar wel liefdevol water, want water is emotioneel heel gevoelig.

Vaak is het een gevecht tussen je mind en je soul. Je mind spreekt vaak op basis basis van angst, dat je iets echt niet kunt missen of beter niet kunt doen gezien de mening van anderen. Je soul daarentegen spreekt uit liefde. Dit ligt in lijn met je levenspad, wat je op lange termijn het liefste wilt. Om hierbij te komen stel ik mezelf dus vaak de vraag: heb ik dit nodig om mijn droom te verwezenlijken? Ja? Doen! Daar zitten soms ook dingen bij die even wat minder leuk zijn, maar dan weet je waar je het voor doet. Nee? Dan is het gewoon een zijpad, die afdwaalt van je hoofdweg.

Gisteren verstapte ik me op een pad en heb mijn been pijnlijk bezeerd. Mijn vriendin in Bali vroeg me hoe dit gebeurde en wat dit kon betekenen. Ik was echter een andere kant op aan het kijken, afgeleid door iets moois naast het pad om een foto van te maken. Dit is een mooie verbeelding van wat er vaak bij mij gebeurt. Ik zie zoveel moois om me heen, waarvan ik denk dat ik het ook nodig heb. Dan raak ik afgeleid van mijn eigen pad.

Natuurlijk kun je ook bewust besluiten – bij wijze van uitstapje – een keer een zijweg te nemen. Uiteindelijk zal je onderbewuste je toch wel vertellen wat het van je gemaakte keuze vind en zul je weer op de hoofdweg uitkomen. Het duurt alleen wat langer.

Voor het nemen van een beslissing die in lijn ligt met je levenspad, dus waar je op de lange termijn nog happy mee bent zul je eerst moeten zorgen dat je je in balans en zelfverzekerd voelt. Wat je hiervoor hebt, verschilt per persoon. Hieronder volgen mijn persoonlijk tips. Dit is om te voorkomen dat je een beslissing maakt op basis van angst. Wij denken dat we bewust een beslissing kunnen nemen. Maar je onbewuste is veel belangrijker. Uiteindelijk komt je lichaam echt wel in actie als je de beslissing als de tijd rijp is. Je zult zien als je jezelf gaat forceren een beslissing te maken op een bepaald moment het vaak een worsteling wordt en niet lukt. Terwijl als je het even laat rusten en wat anders gaat doen het antwoord soms onbewust komt bovendrijven. De uitdrukking ‘Ik slaap er een nachtje over’ bestaat niet voor niets!

Een compassiemeditatie kan mij helpen om de stress gevoelens rondom het maken van een keuze te verzachten. Ik ga dan even rustig zitten, en laat het gevoel over me heen laten komen. Inmiddels weet ik dat ertegen vechten niet helpt, daarom neem ik een moment er met aandacht  en compassie naar te kijken. Hiermee verdwijnt het misschien niet direct, maar je zult zien dat het zachter wordt.

Vervolgens kan ik mijn gedachten proberen te ordenen door ze op te schrijven of uit te spreken. Zorg er wel voor dat de brief compassievol is, dus het woordje ‘moeten’ is verboden! Dan kom je in een betere sfeer om uiteindelijk een beslissing vanuit je hart te maken.

Ook eenliefdevolle yoga practice gebaseerd op het water element kan mij helpen op dat moment.

Ook even de natuur ingaan kan mijn mood direct switchen. De donkere clouds in mijn mind doen opklaren waardoor ik opeens weer helder zie. En soms zelfs geheel vanzelf een inzicht krijg.

Wat mij ook helpt om in de goede mood te komen: mijn favo muziekaanzetten en even keihard meezingen en dansen. Een snellere moodchange is er bijna niet!

Uitsprekenof aan iemand uit te spreken. Meestal kan iemand die jou goed kent aan de hoogte van je stem of gezichtsuitdrukking al zien van welke optie je blijer wordt. Is er niemand in de buurt? Spreek je dilemma uit voor de spiegel! Op deze manier kun je proberen contact te maken met je onderbewuste. De eindbaas in het nemen van beslissingen. Maar alleen als je al een beetje moet lachen bij het idee voor de spiegel te staan. Als je er verdrietig van wordt, brengt het je niet in de goede sfeer om een beslissing te nemen.

Als iets niet goed voelt doe je het uiteindelijk toch niet. Als je dit wel doet en dus iets tegen je zin in doet, kom je hier wel achter. Soms is een verkeerde beslissing gewoon even nodig om dit te voelen. Zo lang je maar in je hoofd houdt waar je heen wilt en op tijd bijstuurt om op het rechte pad te blijven, is er weinig aan de hand. Wanneer je iets langdurig doet wat eigenlijk niet goed voelt (doorgaan met een baan of relatie waar je eigenlijk niet happy van wordt bijvoorbeeld) en je negeert je gut feeling zul je dit uiteindelijk van je lichaam terugkrijgen in de vorm klachten als gevolg van stress.