Ik ben stoer. Dapper. Heb doorzettingsvermogen. Krijg veel voor elkaar. Heb geleerd om op mijn eigen benen te staan en niet over me heen te laten lopen.

Ik kom uit een gezin met een vader die geen angst kent. Tenminste dat is wat hij aan de buitenwereld toont. Ook mijn moeder toonde in mijn jeugd weinig emoties. Er heersde een instelling van hard werken en doorgaan.

Ik ben dankbaar voor deze eigenschappen. Mijn vader noemde mij aarde. Ik toonde een altijd stabiel karakter. Maar als ik stress had werd deze grond hard en stug. Ik ontdekte dat er nog een andere kant – mijn meer emotionele water kant in mij schuilt. Deze kant is echter super gevoelig en zat diep vanbinnen. Een coach legde mij dit ook een keer uit naar aanleiding van mijn sterrenbeeld kreeft. Gehard van buiten, maar vanbinnen super super soft. Ze zij dat ik pas echt zou gaan shinen als ik beide kanten zou kunnen tonen.

Het heeft lang geduurd voordat ik deze kant in mezelf toe gin laten. Ik heb er jarenlang alles aan gedaan om deze kant te negeren. Verschillende banen en projecten runnen, een druk sociaal leven, weekenden doorhalen, mezelf afmatten door middel van sport. Alles om maar niet een moment stil te zitten en te voelen. Doodsbang was ik ervoor. Ergens voelde ik wel dat er heftige rivieren in mij stroomden. Uiteindelijk, doodsmoe van het rondjes rennen om mezelf, heb ik bij een therapeut aangeklopt. Ik leerde naar de signalen van mijn lichaam te luisteren en meer van mijn gevoelens toe te laten. Ik weet nog wat voor angst ik hiervoor had. Het voelde letterlijk alsof ik aan de afgrond stond om van een diepe, diepe waterval aan heftige emoties te glijden. Ik ben in die tijd ook met yoga en meditatie begonnen, wat mij hielp om momenten bewust te worden van mezelf en wat er op dat moment in mij speelde. Zo kwam er veel verdriet uit mijn jeugd naar boven, waar toen geen ruimte voor was. Gelukkig zijn ook mijn ouders in de loop der jaren wat zachter en milder geworden. We kunnen er nu over praten. Dat is heel helend.

Toen ik jaren later in India leerde over mijn constitutie volgens de eeuwenoude natuurgeneeskunde Ayurveda viel alles op z’n plek. Mijn dosha bleek Kapha; een combinatie van de elementen aarde en water.

En toch kreeg ik steeds meer door dat ik die waterkant nodig had om me goed te voelen. Alleen maar doorgaan op mijn aardekracht en geen aandacht geven aan de emoties die ik op mijn levenspad tegenkom, maakt me star. Ik raak vast in de modder. Ik heb dan letterlijk wat water nodig om weer los te komen en mijn energie te voelen stromen.

De eeuwenoude natuurgeneeskunde Ayurveda leerde mij dat ik een overwegend kapha constitutie heb, wat bestaat uit aarde en water. De begrijpen van de eigenschappen van deze elementen helpt mij enorm mezelf te begrijpen. En letterlijk te kunnen verbeelden wat ik nodig heb om weer in balans te komen. Je kunt deze kanten ook uitleggen als Yang (aarde) en Yin (water). Of je mannelijke en vrouwelijke kant. Of je rootshakra en … shakra.

Waar het op neer komt is dat je uiteindelijk beiden nodig hebt om je in balans te voelen. Zonder aarde heb ik geen grond om op de groeien, zonder water stroomt het niet. Yoga, meditatie, mindfulness compassie helpen mij om hier bewust aandacht aan te geven en weer in balans te komen.

Je mannelijke en vrouwelijke energie is ook van belang voor het aantrekken van de juiste partner. Wanneer je als vrouw meer in je mannelijke energie zit, zul je ook eerder mannen aantrekken met een wat vrouwelijke energie. Wil je liever mannen aantrekken met mannelijke energie, is het dus goed om je vrouwelijke kant meer te ontwikkelen en te tonen.