Water is the driving force of all nature

Leonardo Da Vinci

Element Water

Jala

Het leven op aarde is ontstaan vanuit water. Het is de rivier waarop ons leven stroomt. Water kan rustig kabbelen als een bergbeekje. Maar ook een verwoestende werking hebben in de vorm van een tsunami. Water kan koken, verdampen en bevriezen en is dus erg veranderlijk in vorm. Deze flow van eb en vloed staat symbool voor onze emoties en gevoelens.

Ons lichaam bestaat voor maar liefst 70 tot 80% uit water. Gezondheid is alleen mogelijk als dit water blijft stromen. In stilstaand water is de kans op vervuiling groot. Alleen dan is water in staat andere stoffen te vervoeren, zoals de aan- en afvoer van voedingsstoffen en afvalstoffen. Daarom is het van levensbelang om je lichaam in beweging te houden. Een yoga practice waarbij de nadruk ligt op een flow (vloeiende beweging) van de ene houding naar de andere, stimuleert het stromen van het water in het lichaam. Ook kunnen we door specifieke yogahoudingen de bloedtoevoer bewust stimuleren naar bepaalde lichaamsdelen waar dit nodig is.

Stel je gedachten voor als de drijvende bladeren op een stromende rivier. Verbeeld jezelf zittend op een steen naast de rivier. Dit is een mooie meditatie oefening die inzichtelijk maakt dat gedachten komen en gaan. Heel interessant zijn recente onderzoeken die uitwijzen dat water in staat is trillingen op te slaan. De Japanse Dr. Masaru Emoto laat in zijn video’s zien dat waterkristallen werkelijk beschadigen door negatief geladen gedachten, intenties en woorden. Andere onderzoeken met appels en planten tonen dezelfde resultaten. Het bewust formuleren en oproepen van steunende en liefdevolle gedachten over jezelf heeft een helende werking op het lichaam en hoe we ons voelen.  Zelfs als je er (nog) niet helemaal in gelooft, is het bewust zeggen van dat je van jezelf houd dus van invloed op het water in je lichaam. De woorden worden opgeslagen en uiteindelijk ga je erin geloven.

Wanneer het water element in evenwicht is, stromen we soepel mee op de flow van het leven. We accepteren situaties zoals ze zijn en bewegen ons vloeiend door gebeurtenissen en relaties. We ervaren vreugde en zachtheid in ons zelf, en zijn blij met de mensen die we ontmoeten en de plaatsen waar we heengaan. We zijn tevreden en genieten van het leven.

In Your Elements

Iemand bij wie het waterelement overheerst kan overgevoelig en emotioneel zijn. Hij neemt geen verantwoordelijkheid over zijn eigen leven maar dobbert maar een beetje rond. We zitten gevangen in zelfmedelijden en voelen ons ondergedompeld in het eb en vloed van onze emoties. Deze persoon heeft meer aarde-energie nodig om meer te gronden. Iemand met te weinig water kan weinig vreugde ervaren en dat we ons in gezelschap van anderen niet op ons gemak voelen.