The Fire Element

Agni

Van alle elementen is vuur de meest beweeglijke en vluchtige. Om te kunnen bestaan heeft deze vorm van energie minstens twee van de andere elementen nodig. Een daarvan is lucht want zonder zuurstof zal niets branden. Maar ook water kan in de vorm van een brandbare vloeistof (zoals olie) zorgen voor het ontvlammen. In grote hoeveelheden kunnen water en aarde de vlammen juist doven.

Vuur werkt transformerend. Ieder vuur dooft vroeg of laat uit. Alles transformeert feitelijk naar een toestand die in volledige harmonie is met de elementen. Het oude maakt plaats voor het nieuwe. Vuur hoort bij het Zuiden en de zomer. De plaats van warmte. Het interessant om te bedenken dat wij de energie van de zon tot ons nemen in de vorm van de planten die we eten. En in de vorm van warmte door de stralen van de zon. Of een kampvuur. Deze energie stroomt door ons. En stoten we ook weer uit. We moeten het vuurtje dus altijd blijven aanstoken met nieuwe energie om te blijven branden.

The most glowing successes are but reflections of an inner fire

Kenneth Hildebrand

In je lichaam is vuur de interne warmte (ook wel ‘Agni’ genoemd in Ayurveda) die zorgt ervoor dat (voedings)stoffen worden omgezet, verbrand en verteerd. Het is dus gerelateerd aan ons spijsverteringsstelsel en zorgt voor honger en dorst. Yogahoudingen die diep doordringen tot deze lagen van je lichaam zoals diverse twists kunnen je vuur en spijsvertering opstoken. Maar denk ook aan uitdagende  poses zoals chair- en boatpose en vinyasa flows. Het vuur in jezelf zorgt ervoor dat je volhoud.

Het element vuur wordt gekoppeld aan je derde chakra. Je Solar Plexus. Ook wel de brain van ons lichaam genoemd. Dit is de poort van energie van je lichaam naar je emoties en intuitie. Alleen door je focus ergens op je lichaam te plaatsen, bijvoorbeeld in bepaalde yogaposes, kun je al warmte genereren. Tijdens het mediteren kun je vuur ervaren door je te richten op de energie die door je lichaam stroomt. De temperatuurverschil van lichaam ten opzichte van de omgeving en het ritme van je ademhaling.

 

Vuur in balans maakt actief, creatief, enthousiast, gepassioneerd, assertief, wilskrachtig, zuiver, licht en verwarmend. Het geeft vermogen om te creëren en te voltooien. Vuur verbindt man en vrouw door passie en zorgt ervoor dat ze sexueel in elkaar kunnen versmelten.

Mensen met veel vuur in zich, zijn vaak beweeglijk en praten veel. Wanneer dit element de overhand neemt, kun je prikkelbaar worden. En ondoordacht uit je slof schieten. Ook hartkloppingen en slapeloosheid zijn tekenen van teveel vuur. Rustige activiteiten zijn vaak het laatste waar je op zo’n moment aan denkt, maar helpen wel de vlammen te sussen. Denk aan: yin yoga, meditatie, mindfulness maar ook  zwemmen (water) en wandelen (earth). Ten slotte kun je de tranformerende eigenschap van het element vuur ook goed inzetten voor voor het maken van kunst.

Te weinig vuur kan resulteren in futloosheid en gebrek aan energie en inspiratie. Je voelt nergens meer enthousiasme of plezier voor. Wanneer dit langdurig aanhoud, kan dit zelfs depressie of eeen burn-out tot gevolg hebben. Dan voel je je letterlijk uitgeblust. Op zo’n moment is het heel belangrijk om erachter te komen wat jouw vuurtje weer doet opvlammen? Waar wordt je blij van? Wat is jouw drive? Jouw ware natuur? In mijn natuurcoaching sessies kunnen we hier – met behulp van de krachten en wijsheden uit de natuur- samen mee aan de slag.